hgs  eokul   lgs   kyk  
  20.04.2024  

Diyanet Almanya için İslam din dersi müfredatı hazırladı

Türkiye Diyanet İşleri Başakanlığı tarafından Almanya’da İslam Din Dersi için müfredat hazırladığı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu Din Ataşesi Galip Akın ile Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin’in ortaklaşa düzenlediği Hessen’de Gençlik Şöleni programında konuşan Köln’deki Din ve Toplum Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Hasan Karaca, Diyanet’in İslam Din Dersi için müfredat hazırladığını ve şu an bu müfredatı tercüme etme ve Alman muhataplara sunma aşamasında olduklarını söyledi. Önceki gün Hanau’daki Paşa Düğün Salonu’nda düzenlenen ve vatandaşların tıklım tıklım doldurduğu şölende Türkiye’den ve Almanya’dan bilim adamları vatandaşlara tebliğler sundu. Sunulan tebliğlerin çoğu Almanca gerçekleştirildi. Frankfurt İslam Vakıf Kürsüsü’nde bu dönem ders veren Ankara Üniversitesi’nden Prof. Mehmet Said Hatipoğlu konuşmasında Avrupalıların İslami ilimlere yaptıkları katkıya dikkat çekti. İslam dünyasının Hz. Muhammed’in gösterdiği yoldan saptığını ve ilimde gerilediğini söyleyen Prof. Hatipoğlu, “En az üç asırdır Batı dünyası İslami ilimlerde bile bizim önümüze geçti, son yıllara kadar bize İslam’ı öğretecek seviyeye geldi. İslam Ansiklopedisini Avrupalılar yazdı. Osmanlı hakimiyeti altına aldığı milletlerin dilinde İslami eser yazmadı. Bir Yunanca, Bulgarca, İtalyanca, Rusça tek bir İslami eser yok. Bugünkü İslamofobi biraz da bizim kendi suçumuz” dedi. Prof. Mehmet Said Hatipoğlu, vatandaşlara artık katiyen Türkiye’ye geri dönmemelerini de söyleyerek, “Burayı vatan yapın” dedi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Muhammed Şevki Aydın ise konuşmasında kendi değerlerini oluşturamamış bireyleri çevre şartlarının yönlendirildiğinin altını çizti. Prof. Aydın, “Onlar tıpkı robot gibidir. Bizim ahlaklı insana ihtiyacımız var. Ahlaklı insan kendi öz değerlerini oluşturmuş, buna göre karar veren özgür bağımsız insandır. İslam’ın istediği de budur. Türkiye’de okullarımız maalesef ezberci bir eğitimden öteye geçemiyor. Çare olarak ailelerimizi, eğitim kurumlarımızı güçlendirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Prof. Takım: Doğu ile Batı gerçekte birbirine o kadar zıt değil

Frankfurt İslam Vakıf Kürsüsü’nden Prof. Abdullah Takım ise zihinlerdeki doğu batı kavramının insanların zıtlıklar ile düşünme alışkanlığının bir ürünü olduğunu belirterek, “Bu kavramların yansıttığı gibi bir birbirine zıt, taban tabana zıt iki dünya yok. Doğu ile batı arasında keskin farklar yok” dedi.

Frankfurt Üniversitesi İslam Vakıf Kürsüsü’nde Euro-Islam konusunda doktora yapan Ertuğrul Şahin ise İslam’ın Avrupa’daki tarihi gelişimini anlattı. Şahin, Avrupa kıtasına ilk Müslümanların 711 yılında ayak bastığını ve Avrupa’da ilk Alman devletinin ortaya çıkmasından 200 sene önce Müslümanların Avrupa’da yaşadığını söyledi. Şahin Romanya gibi ülkelerde de ilk Hıristiyanlardan daha önce Müslümanların bulunduğunu kaydetti.

Programda konuşmalar arasında soru cevap bölümü de düzenlendi. Bu bölümlerde vatandaşlar konuşmacı bilim adamlarına sorular sorabildi. Sorulardan önemli bölümü okullarda Türkçe ve İslam Din Dersi verilmesi konusunda oldu. Vatandaşlardan biri ise DİTİB camilerinin aynı zamanda okul olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve camilerde Türkçe kurslarının düzenlenme şansının ne olduğunu sordu. Bu soruya Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Muhammet Şevki Aydın ise, “Bunu Diyanet yapamaz, ama Almanya’da siz yapabilirsiniz” şeklinde cevap verdi.

Konular