hgs  eokul   lgs   kyk  
  18.04.2024  

Okullar, merkezî sınava müfredat yetiştiremiyor

Ortaöğretime geçiş kapsamında ilk merkezî sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde yapılacak. Sınava sayılı günler kala okullar adeta dershane gibi çalışıyor. Merkezi sınavlarda çıkacak 6 dersin konularını yetiştirmek için ek dersler konuluyor. Bu da yeterli olmuyor, öğrenciler hafta sonu da dershaneye gidiyor.

28–29 Kasım tarihlerinde ilk kez uygulanacak ‘ortaöğretime geçiş merkezi sınavları’na sayılı günler kala okullar konuları yetiştirme telaşına düştü. Birçok okulda sınav yapılacak 6 ders dışında neredeyse ders işlenmiyor. Ek dersler ve hafta sonu kurslarının yanında 6 temel dersin konularını diğer derslerde işleyenler bile var. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ise öğretmenler, “Konuları yetiştirmeyi bırakın daha kitaplarımız bile doğru dürüst gelmedi.” diyor.

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında ilk merkezi sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Bu nedenle okullar 6 temel dersten (Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil) Talim ve Terbiye Kurulu’nun belirlediği konuları sınav gününe kadar yetiştirmeye çalışıyor. İki hafta sonra gerçekleşecek olan merkezi sınavlar öncesinde ülke genelinde tüm okullar adeta dershaneye döndü. İstanbul’un Sarıyer ilçesinde görev yapan bir öğretmen, 6 temel dersin konularını yetiştirebilmek adına diğer dersleri kullandıklarını dile getiriyor. Konuları bitirdiklerini ancak test çözmek için ayrıca bir vakte ihtiyaç duyduklarını anlatan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni başka bir isim, “Hafta sonu öğrencilere ek ders vererek açıklarını kapatmaya çalışıyoruz.” diyor. Küçükçekmece’de görevli bir matematik öğretmeni ise okullarda artık sınava yönelik ders işlendiğini söylüyor. Zafer Battal adlı veli de kızının hafta içi ders çıkışında okulda ders görüp, hafta sonları da dershaneye gittiğini belirtiyor.

Doğu’da kitaplar geç ulaştı

Yaklaşan sınavlar öncesi öğrencilerde hem heyecan hem de tedirginlik var. Dershaneye gittiğini bu yüzden okuldaki ek derslere kalmadığını belirten 8. sınıf öğrencisi Müge Işık, “Öğretmenler, derslerimizi yetiştirmeye çalışıyor ama İngilizceyi tamamlayamadık. Öğretmenimiz değişti ve 1 ay boyunca öğretmensiz kaldık.” diyor. Berfin Soyak adlı öğrenci ise derslerinin birçoğunu tamamladıklarını ancak, öğretmenleri hasta olduğu için matematik dersinden telafi yapacaklarını belirtiyor. Şemdinli’de görev yapan bir ortaokul öğretmeni, “Konuları yetiştirmeyi bırakın daha kitaplarımız bile gelmedi. Kimse öğretmenleri suçlamasın. Biz okullar açılmadan önce görevimizin başındaydık.” diyor. Konuların yetişmemesinin bir başka sebebi de öğrencilerin Türkçelerinin zayıf olması. Silopi’de görev yapan bir başka öğretmen de “Konuları yetiştirmemiz çok zor. O yüzden sürekli ek ders yapmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, eşitliğin sağlanması adına tüm konuların yetiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Doğu illerinde büyük öğretmen açığı olduğunu da sözlerine ekliyor.

‘Sınav odaklı eğitime dönüş var’

Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, sistemin iyi işleyebilmesi için öğretmen açığı gibi bir problemin olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Ceylan, sınav kaygısının eğitimin önüne geçmesini şu sözleriyle açıklıyor: “Çocukların becerilerinin geliştirilmesi gerekirken sınav odaklı bir eğitime dönüş var. Örneğin İngilizcede öğrencinin dinleme ve konuşma becerisi kazanması gerekiyor. Ama bu sistemle öğrenci sadece teste yoğunlaşacak. Bu nedenle her ders için temel becerileri kazandırma konusunda geri kalınacak.” Ayrıca Ceylan, doğudaki öğrencilerle batıdaki öğrencileri aynı sınava sokmanın adil olmadığını savunuyor.


Konular